STRIJKMOLEN D

Vanuit de Lucht



"Heel irritant, maar wat een mooie plaatjes..."



Van heel ver hoor je ze al. Als grote insecten zoemen ze boven je hoofd. Menig molenbewoner heeft er bijna dagelijks mee te maken. Ook wij.

Toch raakten we wel geintrigeerd. Zou het mooie plaatjes opleveren?

Er waren natuurlijk al wel luchtfoto's van de strijkmolens. Nog voor de oorlog waren er al vanuit vliegtuigen zwart wit foto's gemaakt. Heel leuk, maar van vrij hoog en niet heel gedetaileerd.

In 2012 was er al eens iemand bezig geweest met een camera aan een weerballon. Tom had met hem gesproken en wij kochten een mooie winterfoto.

Als we nou zelf mooie foto's konden maken, met onze eigen drone... Tom zag het al helemaal voor zich en waagde de aankoop. Wel een kleintje en met de belofte dat hij alleen boven ons eigen gebied zou 'vliegen'.



Vanuit een vliegtuig:

Deze foto is gemaakt voor 1941. Er staan nog vijf strijkmolens langs de Molenkade en nog vier achter Oudorp.

Zowel de Hoornse Vaart als het (in 1938 gegraven) kanaal Alkmaar-Kolhorn zijn nog heel smal. Er bestonden twee waterpeilen, van de Raaksmaatsboezem en de Schermerboezem, waardoor je niet door kon varen van de ene vaarweg naar de andere, maar een boot met een overhaal over de dijk moest trekken.

Oudorp ligt nog relatief geisoleerd in de Oudorperpolder. Vanuit de Schermer kon je via de Schermerweg naar de stad rijden. Om naar het noorden te reizen reed je nog langs het kanaal over de dijk.

Deze foto is gemaakt na 1941. Langs de Molenkade staan nog vier strijkmolens en achter Oudorp is alleen de Ambachtsmolen nog over.

Het waterpeil van de Raaksmaatsboezem en de Schermerboezem werden gelijk getrokken door deze boezems met elkaar te vebinden. Er was geen overhaal meer nodig bij Jan Booijes, waar nu de Hoornse Vaart en het Kanaal Alkmaar-Kolhorn elkaar kruizen. De beide vaarwegen zijn ook een stuk breder gemaakt.

Verder loopt er dwars door de Oudorperpolder een verbindingsweg (de Nieuwe Schermerweg) van de nieuwe randweg naar de stad.

De Molenkade in de vijftiger jaren.

De Molenkade in de zeventiger jaren.

Met een camera hangend aan een weerballon:

Tijdens de vorstperiode in februari 2012 zagen we opeens een vreemdsoortige ballon boven de molens zweven.

Bij nadere inspectie zat deze ballon met een touw aan een fotograaf vast, die de aan de ballon bevestigde camera op afstand kon bedienen. Het bleek de eigenaar van het bedrijf 'eye in the sky' te zijn die na een opdracht zijn ballon bij de molens nog even de lucht in stuurde. Het leverde deze fraaie winterfoto op.

Je ziet ook het door 'de buurt' schoongemaakte ijsbaantje in het natuurgebied.

Foto's met onze drone genomen:

9 juni 2018

Tom zijn eerste drone foto.

Strijkmolen D met de tennisbanen van tennisclub 'De Zes Wielen' op de achtergrond.

Al sinds een hele tijd mogen er geen bootjes liggen bij de molens en ertussen. Alleen voor 'De Fuut', een mooie houten boot uit de vijftiger jaren, was een uitzondering gemaakt.

Met de nieuwe eigenaar vertrok 'De Fuut' in 2020.

19 juni 2018

Alle vier strijkmolens aan de Molenkade, vooraan E, dan wij, dan C en helemaal achteraan B.

Op de voorgrond de volkstuinen van ATV De Zes Wielen. Voor het geval je, net als wij, deze afkorting nog niet kent: Algemene Tuindersvereniging!

"Met ongeveer 75 leden, een digitaal prikbord én een clubhuis om tuintips en recepten uit te wisselen en een prachtige locatie midden in de Oudorperpolder is het hier genieten in de buitenlucht. Traditioneel, biologisch en samen. Extra leuk: de gemeenschappelijke kas, gemeenschappelijke bloementuin en de paddenpoel". (Van hun website)

18 januari 2019

Weer de vier strijkmolens aan de Molenkade, maar dan van een iets lagere positie.

Dit keer met een in winterjas gestoken Tom op de voorgrond.

Een soort 'selfie met molens' dus.


24 mei 2019

Strijkmolens D en E draaien. Voor de foto heeft Tom de zeilen voorgelegd. Zoals te zien aan de E: ook zonder zeil kon er gedraait worden.

Deze foto (en nog wat andere) is gemaakt voor de Nederlandse Molendatabase.

"Dé dagelijks aangepaste, verzameling van het complete, werkende Nederlandse bestand van molens, samengesteld door molenminnend Nederland voor iedereen met een interesse in molens." (Van hun website)

Zeker de moeite waard om te bekijken!

29 juni 2019

Op een mooie zonnige dag verschenen er opeens een heleboel in badkleding gestoken mensen bij het steigertje aan de overkant. Er bleek een 'Open water evenement' te zijn georganiseerd.

Iedereen zwom een paar rondjes voor de molen en dat leverde met behulp van de, in de haast te voorschijn gehaalde, drone op.


9 februari 2021

Zodra er een beetje sneeuw valt, worden de molens, nog meer dan anders, een geliefd onderwerp voor een foto. Zeker ook voor ons.

Ons hele witte paradijsje van boven gezien.


11 februari 2021

En als er dan ook nog iemand halsbrekende toeren uit gaat halen bovenop de kap, dan moet die drone weer de lucht in...

De mannen van de Monumentenwacht inspecteren periodiek de molens. Zoals je kunt zien, doen ze dat grondig.


14 februari 2021

Drie dagen lang veranderde onze omgeving in een 17e eeuws winters tafereel.

Hendrick Averkamp had er van genoten.

Net als de honderden mensen die langs schaatsten.

17 maart 2021

Van november 2020 tot april 2021 werd er langs de Molenkade gewerkt aan de beschoeiing.

Er was ons al een tijd (eigenlijk sinds we hier woonden), opgevallen dat er enorme spoelgaten in de oeverkant waren. De grond zakte onder de smalle, betonnen beschoeiing uit. Langzaam verdwenen steeds stukjes van ons erf. Hoe harder de bootjes door de Hoornse Vaart sjeesden, hoe meer er verdween.

Gelukkig zag de provincie Noord-Holland dat ook en gaven ze opdracht tot het 'vervangen van de oevers'.

De voorbereiding was een enorme klus. Er was een periode dat er bijna dagelijks mensen met oranje hesjes op het erf rondliepen.

En toen het eenmaal zo ver was,waren we meer dan geintrigeerd. Wat een klus.

Nu hebben we een mooie hoge beschoeiing van staal bij de molen en natuurlijke oevers aan de beide uiteindes van het erf.

20 juni 2021

Door het water aan beide zijden van ons erf lijkt het wel een eilandje. Een mooi groen eilandje, zeker zo tussen voorjaar en zomer. Heel goed is te zien welk stuk Tom maait en welk niet.

5 augustus 2021

Een stukje van onze tuin. De kas met de tomatenplanten, de boot aan het steigertje, de bijenkasten met daaromheen wildernis en een parasol om onder te zitten.....

8 oktober 2021

Kunsthandelaar Sander Bijl gebruikte Strijkmolen D als achtergrond voor een fotoshoot.

De oude meesters die even op het molenerf en in de molen vertoefden, waren met elkaar wel een half miljoen waard!

2 december 2021

Bij strijkmolen C stonden op deze dag een record aantal kranen. Het was onderdeel van een groot project waarbij ze stadsverwarmingsbuizen van de huisvuilcentrale naar het noordelijkste puntje van Alkmaar legden.

De kranen schoven de grote buis voorzichtig het van te voren gegraven gat in.

25 oktober 2022

Bijna elk jaar moet er wel wat gerepareerd worden aan het riet. Hier is Menno van Rietdekkersbedrijf 't Eiland bezig de kap weer netjes te maken.

6 februari 2023

De deels rotte achterbalk is door de firma J. K. Poland te Broek op Langedijk vervangen voor een nieuwe.



17 maart 2023

Ter voorbereiding op het vervangen van de roeden is de firma J. Th. Poland (nee, geen typfout; andere molenmaker) bezig met het kaalzetten van de wieken.



23 maart 2023

Onder veel belangstelling en met forse windstoten is het Rob en Dave Poland gelukt nieuwe roeden voor strijkmolen D te steken.

Mede dankzij de enorme kraan en de behendigheid van de kraanmachinist van Winder te Limmen.